Grootkeukenmedewerker

Wat?

De jongeren die voor grootkeukenmedewerker kiezen, worden opgeleid om in teamverband opdrachten uit te voeren in de grootkeuken zoals klaarmaken van maaltijden, menu’s, saladbar, belegde broodjes en desserten. Bij de opleiding gaat eveneens veel aandacht naar de voedselveiligheid en hygiĆ«nisch handelen.

Tijdens de lessen grootkeukenmedewerker worden volgende vaardigheden aangeleerd:
– Voorbereiden en bereiden van grootkeukengerechten.
– Materialen reinigen, lokalen onderhouden.
– Portioneren, schikken en presenteren van gerechten.
– Behandelen van leveringen en goederen.
– Toonbank en bediening.
– Afwaslijn.
– Algemene basisprincipes van voedingsleer, keukentechnologie, apparatuur, serveerkunde.

De technieken worden in het tweede en derde jaar geoefend op school. De leerlingen die het 4de en 5de jaar volgen en 16 jaar zijn, oefenen de technieken ook in een externe arbeidsomgeving. We werken hiervoor samen met grote restaurantketens.

Wat is EMBGV?

EMBGV staat voor extramurale beroepsgerichte vorming of de vroegere praktijk op verplaatsing. Wanneer de leerlingen 16 jaar zijn en overgaan naar het vierde of vijfde jaar wordt de praktijk uitgeoefend op verplaatsing. Wekelijks gaan de leerlingen van het vierde jaar op EMBGV naar Ikea te Gent.

De leerlingen doen op verplaatsing praktijkervaring op om volgende doelstellingen te bereiken:
– De overgang van het onderwijs naar de werkplaats kleiner maken.
– Technieken inoefenen in de realiteitsomgeving.
– Tijdens de lessen wordt het functioneren op de werkvloer besproken.